В екслузивно интервю за Yahoo News сирийският президент Башар Асад каза, че някои от бежанците "определено" са терористи, съобщи БГНЕС. Асад определи като "американски проблем", по който не може да взима страна, временното замразяване от президента Доналд Тръмп на приема на бежанци от неговата страна. Но попитан дали някои от тези, които избягали, са "свързани с терористите," Асад бързо отговори: "Определено."
"Можете да го намерите в интернет. Тези терористи, които в Сирия убиват хора с картечници, се появяват като мирни бежанци в Европа или на Запад."

Сирийският президент каза, че не може да определи каква част от бежанския поток са такива хора, но допълни, че "вие не се нуждаете от голям брой, за да има извършване на зверства". Асад отбеляза, че нападенията на 11 септември срещу САЩ бяха извършени от по-малко от 20 терористи "от може би милионите имигранти в Съединените щати. Така че не става дума за броят им, а за техните качества, за техните намерения".

Що се отнася до бъдещето на 4,8-те милиона бежанци от Сирия Асад каза: "За мен приоритет е да върна тези хора в родината им, не да им помогна да станат имигранти".