Мъж от Китай самостоятелно у дома синтезира лекарство, използвайки само инструкциите, предоставени в американските научни списания. 

Той обаче нямал висше образование и не говорил английски. Единственото му желание беше да спаси собственото си дете, съобщава SCMP.

Сю Уей от Кунмин е собственик на малък онлайн магазин. За да спаси умиращия си син от две години, той започва да учи не само фармакология, но и химия. Момчето е диагностицирано с напълно безнадежна диагноза - генетично заболяване на Менкес, при което само някои живеят повече от десет години. Китаецът започнал да изучава изследванията на американски специалисти, а след това направил домашна лаборатория, в която произвежда меден хистидин. С помощта на това лекарство е възможно значително да се облекчи състоянието на момчето.

Лекарството трябва да се инжектира ежедневно, но поради пандемията на коронавирус е почти невъзможно да се достави в Китай от САЩ. Първоначално Сю Уей се обърнал към местните фармацевтични компании, но те казали, че производството ще бъде твърде скъпо. Освен това първо трябвало да получи разрешение от регулаторите и това можело да отнеме няколко години. В резултат на това мъжът решил, че той ще може сам да синтезира меден хистидин.

Той похарчил около три хиляди долара за оборудването на собствената си лаборатория и започнал да посещава курсове по фармакология. Освен това по това време мъжът чел научни списания, публикувани в Америка.

Първоначално лекарството е тествано при зайци. Те оцеляли след инжектирането и младият баща се инжектирал сам. Когато се убедил напълно в безопасността на лекарството, което получил, той поставил първата си инжекция на сина си и го завел в болницата, за да бъде прегледан и да елиминира риска от всякакви усложнения.

Превод: БЛИЦ