Президентът на САЩ Джо Байдън е предложил среща на руския си колега Владимир Путин. Предложението си той е отправил по време на телефонен разговор с руския президент, се посочва в съобщение на Белия дом от 13 април.

От него става ясно, че американският лидер е поискал срещата да се проведе в близките месеци на територията на трета страна. В хода й двете страни планират да обсъдят всички актуални въпроси около отношенията на двете страни.

Байдън и Путин разговаряха на фона на ескалиращото напрежение в източна Украйна, визитата на държавния секретар Антъни Блинкън в централата на НАТО и на министъра на отбраната Лойд Остин в Германия. 

Американският президент е изразил и безпокойство от струпването на руски военни части в „окупирания Крим“ и по границата с Украйна и е призовал Русия да деескалира напрежението. Подчертан е бил и „непоколебимият ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.“ 

По време на разговора Байдън също е дал да се разбере, че Съединените Щати ще действат твърдо при защита на националните си интереси в отговор на руски действия като кибернахлувания и намеса в изборите. 

В съобщението се посочва, че Байдън и Путин са обсъждали различни регионални и международни теми, в това число намерението на Съединените Щати и Русия за постигане на диалог за стратегическа стабилност. 

Президентът Байдън е "потвърдил целта си за изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия в съответствие с интересите на САЩ".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ