Президентът на САЩ Джо Байдън обеща днес на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, че скоро ще направи Катар основен съюзник извън НАТО, предаде Ройтерс.

На среща в Овалния кабинет в Белия дом Байдън каза, че планира скоро да извести Конгреса за това, че на Катар ще бъде предоставен такъв статус, който получават близките съюзници на САЩ извън НАТО, имащи стратегически отношения с американската армия.

„Катар е добър приятел и надежден и способен партньор. Скоро ще уведомя Конгреса, че ще предоставя на Катар статус на основен съюзник извън НАТО, за да изразя важността на нашите отношения. Мисля, че това отдавна трябваше да бъде направено“, изтъкна Байдън пред журналисти и в присъствието на емира на Катар.

Катар е най-големият световен износител на втечнен природен газ и потенциално би могъл да доставя допълнителен газ в Европа, ако конфликтът в Украйна причини смущения в доставките за континента.

На срещата си с емира на Катар Байдън коментира украинската криза. Той заяви, че САЩ са готови за всякакъв сценарий предвид продължаващото струпване на руски войски по границата на Русия с Украйна.

Байдън изтъкна, че е имал ползотворен разговор с украинския президент Володимир Зеленски миналата седмица и че продължава да подкрепя дипломатическия подход за снижаване на напрежението.Източник: bg-voice