Демократът Джоузеф Байдън, който беше избран за президент на САЩ, потвърди готовността на бъдещата администрация да работи по връщането на Съединените щати в състава на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. Съответното изявление политикът направи в интервю, публикувано на уебсайта на "Ню Йорк Таймс".

"Няма да е лесно, но да", отговори Байдън на въпрос за евентуално връщане на САЩ към договора. Според него бъдещата администрация възнамерява, в сътрудничество „със съюзници и партньори, да участва в преговори и да разработи допълнителни споразумения, които биха засилили и разширили ограниченията върху ядрената програма на Иран, които да се отнасят и до ракетната програма на Техеран.

В същото време политикът подчерта, че смята едно действащо споразумение, което да контролира ядреното развитие на Техеран, "най-добрия инструмент за осигуряване на стабилност в региона". В противен случай, смята Байдън, трябва да се пазим от ситуация, в която Саудитска Арабия, Турция, Египет и други страни от региона ще се стремят да разработят ядрено оръжие.

„Изграждането на ядрен потенциал в тази част на света е последното нещо, което искаме“, подчерта политикът. По-рано Байдън многократно е заявявал, че ако спечели президентските избори в САЩ, планира да върне САЩ в СВПД.

СВПД беше подписан от Иран, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия през 2015 г. Сделката ограничи ядрените разработки на Техеран в замяна на премахването на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран с повече от 3,67% и да поддържа запасите от обогатен уран на ниво, което не надвишава 300 кг, както и да не изгражда допълнителни реактори с тежка вода, да не натрупва тежка вода и да не разработва ядрено взривно устройство. През 2018 г. САЩ обявиха оттеглянето си от СВПД и наложиха икономически санкции срещу Иран.