Омразата "остава клеймо върху душата на Америка", заяви президентът на САЩ Джо Байдън по повод убийството на десет души, извършено вчера от бял екстремист в град Бъфало, в щата Ню Йорк.

Повечето от жертвите са афроамериканци. 18-годишният убиец се предаде на полицията. ФБР смята, че той е действал от расистки подбуди.

"Всички ние трябва да работим заедно, за да се справим с омразата, която остава петно върху душата на Америка", заяви президентът по време на службата в памет на загиналите при изпълнение на дълга си американски полицаи.

Министерството на правосъдието, добави Байдън, разследва кървавото нападение "като престъпление от омраза, расово мотивиран акт на превъзходство на бялата раса и проява на насилствен екстремизъм".

Потресаващо ВИДЕО с хлапака, разстрелял 10 души в супермаркет в САЩ

Съединените щати са обхванати от "епидемия на омразата", заяви вицепрезидентът Камала Харис във връзка със случая. Расово мотивираните престъпления и насилие вредят на всички ни, каза Харис, чиито родители са от Ямайка и Индия.

Късно вчера 18-годишен бял младеж застреля 10 души и рани други трима в супермаркет в град Бъфало, щата Ню Йорк. Повечето от жертвите са афроамериканци.

Това бе поредната екстремистка проява на расизма в Съединените щати - след нападението край синагогата в Питсбърг през 2018-а и в Атланта през 2021-ва година, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: БНР