Бъдещите мисии до Марс стартират от Кипър. Топ учени в космическите науки обсъждат тези перспективи на Международната космическа среща на върха /International Space Summit/, която се провежда в Никозия и ще продължи до петък, предаде БНР. В продължение на няколко дни кипърската столица е център на международната космическа наука, събирайки най-добрите световни учени. Във форума участват ръководители и експерти от водещите космически агенции в света - НАСА и Института за космически изследвания на Русия, министри, изследователи на Космоса, представители от Европа, Китай, Индия, Обединените арабски емирства.

Конференцията е специално посветена на Марс. На нея ще бъдат обсъдени перспективите за по-широко международно сътрудничество на Земята и в Космоса за изучаване на „червената” планета. Научните дискусии ще очертаят използването на различни инструменти за нейното изследване, както и бъдещите многостранни космически мисии, които ще бъдат изпратени до Марс.

Международната среща на високо равнище се организира от Кипърската организация за изследване на космоса. Създадена преди 5 години с участието на ключови международни експерти от академичните среди и индустрията, тя насърчава научните изследвания в областта на Космоса, астронавтиката, астрофизиката. Целта е да се развие местната космическа индустрия и Кипър да бъде поставен на космическата карта.