Държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович съобщи, че украински диверсионно-разузнавателни групи навлизат на територията на страната му.

По думите му, по южните граници на републиката се засилва групирането на войски на „някога приятелската, братска Украйна“.

Волдфович посочи, че в посока от Ровно има около 10,5 хиляди души, в посока Чернигов - 4,5 хиляди, а в посока Киев - повече от 5 хиляди души.

„В ход е инженерното оборудване на участъци от държавната граница по украинската граница, по южните ни граници. Миниране, действия на диверсионни и разузнавателни групи, включително с навлизане на територията на Беларус “, заяви Александър Волфович.

Вадим Денисенко, командир на Силите за специални операции на въоръжените сили на Република Беларус, пък съобщи, че подчинените му извършват контрадиверсионни действия в определени райони.

На този фон преди минути бе съобщено, че президентът на Беларус Александър Лукашенко е пристигнал в Сочи, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин.

"Сочи отново се превърна в платформа за важни междудържавни разговори. Александър Лукашенко пристигна в нашия град, за да се срещне с Владимир Путин", написа кметът на града Алексей Копайгородский в своя канал в Telegram.