Съгласно новоприетия Закон за военните паметници, всички мемориали на завоеватели, военни престъпници и терористи ще бъдат демонтирани, най-вероятно, до края на есента, предава белградското радио „Б-92“. От сега нататък, държавата, а не отделни хора ще решава на кого може да се строят паметници, пише белградският ежедневник „Вечерни новости“. Сред мемориалите, които най-вероятно ще бъдат демонтирани е плоча в Нови Пазар, посветена на Аджиф Ефенди (Хаджиахметович, по прякор Блюта) и паметникът на т.нар. Армия за освобождение на Прешево, Буяноваац и Медведие, поставен в град Прешево, предава „Фокус“.

Инициативата за издигане на мемориали, накърняващи религиозните и националните чувства, историческите постижения и възвеличаващи фашистки и сепаратистки идеали повече няма да бъдат приемани.

Вестникът отбелязва, че списъка с неприемливите паметници в Сърбия е „доста дълъг“ и повечето от тях се намират в южната част на страната, както и в северната – в автономния регион Войводина.


Всички те ще влязат в дневния ред на новосъздадения Съвет за култивация на традициите на освободителните войни, който ще бъде основан не по-късно от средата на август, съгласно предписанията на Закона за военните паметници.

„Съветът ще решава за издигането на нови и демонтирането на стари военни мемориали“, заяви държавният секретар в Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалната политика Негован Станкович пред ежедневникът.

Той добави, че членовете на това тяло ще бъдат доказани експерти в областта и ще включва представители на държавните университети и сръбската академия на науките и изкуствата, както и четирима представители на държавната администрация.

Повечето от неподходящите паметници са издигнати с благословията на местни лидери, които, „поръсени“ с чуждестранни дарения от по няколко хиляди евро, изпълняват желанията на посланиците и почитат различни завоеватели и престъпници, пише „Вечерни новости“.

Сега членовете на Съвета ще одобряват паметниците, взимайки предвид вида им, надписите и дали личностите, на които са посветени, заслужават да бъдат възвеличени по този начин, заяви Станкович.