13-годишният ученик, който извърши кървавата атака, вече е настанен в психиатрична болница. Това каза за Bulgaria ON AIR кореспондентът на БГНЕС в Белград Ели Юрукова.

По думите ѝ Коста Кечманович е най-суровият масов убиец-дете в историята на света.

"Той няма 14 години - законната граница, под която той не може да носи отговорност за своите постъпки, независимо от броя на жертвите.

"Сестричката на убиеца учи в същото училище и тя е била на няколко метра от брат си, когато той е стрелял. Тя е в тежко психическо състояние и е под наблюдение", допълни журналистът.

Има информация, че тийнейджърът е застрелял и момичето, в което тайно бил влюбен.

Тук се поставя въпросът дали масовото убийство ще бъде мрачен сценарий за скачените съдове, защото днес в училище, недалеч от Белград, избухна инцидент. Ученик донесе пластмасов пистолет в училище и след минутата мълчание за загиналите ученици го е насочил към съучениците си. Полицията реагира веднага, бащата на ученика е арестуван", разказа Юрукова.

Според събраните до момента данни момчето е планирало събитието отдавна", заяви Веселин Милич, началник на ПУ за Белград, цитиран от агенция Новости, по повод стрелбата в училище, където седмокласник уби девет души.

Касапница в Белград: Седмокласник от заможно семейство уби 8 деца и охранител в основно училище ВИДЕО

"Бил съм на хиляди разследвания, това е нечувано в сръбското общество", допълни той.

Милич показа плана и списъка на децата, които Коста К. е направил сам, преди да извърши нападението в училище "Владислав Рибникар" във Врачар.

"Взел е пистолетите от апартамента на баща си, взел е със себе си и коктейли Молотов. Първо прострелял охранителя, а след това и дежурната ученичка. След престъплението той се обадил в полицията. Момчето е работило по план за влизане и напускане на училище. Той е определил приоритетните цели, как да ликвидира кои деца и в какъв брой", заяви Милич.

Осем деца и един охранител бяха убити при стрелбата в основното училище "Владислав Рибникар" в Белград.

Белградските издания акцентират върху това, че ученикът е планирал в продължение на месец убийствата и е имал специален списък с децата, които иска да убие.

“Новости” отбелязва, че момчето е най-жестокият масов убиец на деца в историята на света. Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за престъпление, независимо от броя на жертвите, никой никога не е убивал толкова много хора, колкото сръбският тийнейджър.

В. “Политика” цитира шефа на полицията в сръбската столица Веселин Милич, който каза снощи пред националната телевизия РТС, че момчето само се е обадило на полицията, за да информира за случилото се и казало, че е „психопат, който трябва да бъде успокоен“.

Милич допълни, че тийнейджърът е изпратен в здравно заведение за лечение на малолетни. Той каза още, че в разговор в присъствието на представители на Центъра за социален труд момчето разказало, че е е било пренебрегвано от компанията, в която се намира, че било изключено от общуване и игри по време на междучасията или екскурзиите.

За коктейлите “Молотов” тийнейджърът обяснил, че с тяхна помощ искал да направи стена или бариера на входа, така че полицията или някой друг да не може да влезе вътре и да окаже помощ. Милич допълни обаче, че е трудно да се разбере какъв точно е мотивът за престъплението.

Освен подробностите от вчерашното убийството изданията се спират и на въпроса как се стигна до трагедията.

Според психоложката Николина Милосавлевич, цитирана от в. "Данас", случилото се е симптом на агресията в обществото.

Психологът Лео Иванишевич е на мнение, че повечето тийнейджъри нямат усещането, че могат да носят пистолет в училище и да стрелят по хората, тъй като знаят, че това е недопустимо, забранено е и се наказва. Той допълва обаче, че такова нещо не се прави лесно и не може да става лесно.

Училищният психолог Марина Надеин посочи пред в.“Политика“, че това престъпление ще бележи не само целия живот на момчето, извършило масовото убийство вчера, но и на всички ученици от това училище - особено тези, които пряко са засегнати и са били свидетели на престъплението.

„Това, което знаем със сигурност е, че по закон пистолетът е трябвало да бъде заключен и обезопасен. Това, което можем да предположим, е, че това момче и преди това е давало признаци на проблемно поведение, на които или никой не е обръщал внимание, или е пренебрегвал“, посочи психоложката.

На въпрос как това престъпление може да се отрази на други деца и дали може да ги подтикне към насилие, Надеин каза, че „това е толкова шокиращо събитие, че всички училища със сигурност ще вдигнат максимално нивото на сигурност, за да няма подобни случаи“.

Въпреки това, както тя предупреди, многобройни психологически изследвания показват, че след ужасяващи убийства или самоубийства в обществото се увеличава броят на убийствата и самоубийствата.

Търси се нулева отрицателна кръвна група за децата, ранени при стрелбата в ОУ "Владислав Рибникар", съобщи местният Danas. Шест деца и един учител са ранени и в момента са настанени в Спешния център на Университетската детска болница.

Същевременно сръбската полиция апелира всички собственици на оръжия да ги държат заключени, за да не може децата да достигнат до тях. Започват и нови проверки за притежателите на оръжия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук