Белият дом започна вътрешно разследване, за да открие организаторите на потенциално изтичане на разузнавателна информация относно предполагаемото сътрудничество на Русия с радикалното движение на талибаните, пише американската редакция на списание Politico, цитиран от Фокус.

Някои служители, които имат достъп до разузнавателната информация вече са разпитани. В резултат кръгът на заподозрените е бил стеснен и в момента те са около 10 души.

На 26 юни вестник The New York Times съобщи, че част от руското военно разузнаване насърчава талибанските бойци да атакуват войските на международната коалиция в Афганистан.

Изданието твърди, че тези констатации на американските разузнавателни служби са били представени на американския президент Доналд Тръмп „преди няколко месеца“, а Съветът за национална сигурност е обсъдил този въпрос в края на март.

Президентът написа в "Туитър" на 28 юни, че американското разузнаване е представило недостатъчна информация за това, че Русия се е опитала да подкупи талибаните и да ги накара да атакуват американски войски.

Тръмп тогава заяви, че изданието The New York Times се е опитало да създаде "още една фалшива новина", насочена срещу Русия, чрез която да очерни Републиканската партия.

На 29 юни говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече обвиненията лъжи. Руското външно министерство характеризира първата публикация по този въпрос в американската преса като съдържаща умишлено невярна информация.