Оказа се, че титлата „кавалиере“, която десетилетия бе „второто име“ на Силвио Берлускони и с която той се прости през 2014 г. заради влязла в сила осъдителна присъда, никога не му е била отнемана. Той става „кавалиере дел лаворо“ или „кавалер“ на най-високото италианско трудово отличие през 1977 г. заради успехите му като предприемач и съответният орден му е връчен лично от тогавашния президент на Републиката Джовани Леоне, съобщава "Монитор".

Малко по-късно Берлускони се завихря всепобеждаващо и във футбола чрез закупения от него отбор на „Милан“, след което известният спортен журналист Джани Брера започва да го нарича в коментарите си „ил кавалиере“, тоест „рицарят“.

Постепенно титлата - прякор става второто име на експрмиера, като над четири десетилтия така го наричат с уважение и приятели, и недолюбващи го политически опоненти. Но през 2013 г. Берлускони е осъден на четири години затвор за данъчни измами – наказание, от което изтърпява само една година под домашен арест, но което заличава автоматично всички получени от него държавни отличия. Знаейки много добре това, експремиерът действа изпреварващо на официалното отнемане на титлата от президентската институция и горделиво обявява, че сам се отказва от нея.

Веднага след това симпатизантите му я забравят, а враговете му започват за известно време да го наричат със злорадство „екскавалиере“, тоест „бивш рицар“. Но напоследък никой повече не се сещаше за някогашното почетно звание и така до завчера, когато се разбра, че президентската институция по незнайно какви причини никога не е „разжалвала“ Берлускони. Научавайки изненадващата новина, той се появи с връченото му някога от Джовни Леоне отличие на пресконференция в Рим и обяви, че ще го носи с гордост до края на дните си.

Между другото на срещата с журналисти Берлускони отправи и важно политическо послание към силния човек в сегашното правителство на Италия - вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Четирикратният министър – председател го прикани да се откаже от партньора си в коалиционното правителство – движението „Пет звезди“ и да се върне в естествената за партията му „Лига“ политическа среда – десницата. Като в замяна членуващите в нея формации начело с „Форца Италия!“ на Берлускони обещават на Салвини да го подкрепят за следващ премиер на Италия – едно напълно осъществимо начинание, имайки предвид тяхната парламентарна тежест в момента.