Северна Корея отбеляза рождения ден на Ким Чен-ун без големи тържества. Рожденият ден на младия лидер е добре известен в страната. Само че досега не са били организирани тържества като състоялите се някога за рождените дни на покойните му баща и дядо. Жителите на Пхенян направиха същото, което правят всяка втора неделя от новата година - участваха или гледаха спортни състезания.

Смята се, че Ким Чен-ун е на 33 или 34 години и е най-младият държавен глава. Той пое властта след смъртта на баща си Ким Чен-ир през 2011 година. След края на официалния период на траур по кончината на баща му и със солидна подкрепа, през месец май миналата година Ким председателства партийния конгрес, който мнозина окачествиха като "коронация" и начало на ерата на Ким Чен-ун.

Той обаче остава на една или две стъпки зад предшествениците си в култа към личността. Статуи и портрети на дядото на Ким, "вечния президент" Ким Ир-сен, и на Ким Чен-ир, баща на сегашния лидер, има навсякъде. Всеки възрастен носи тяхна значка над сърцето си. Очакваше се подобна значка с Ким Чен-ун да бъде издадена по време на партийния конгрес през май, но това не се случи. Тазгодишните календари не отбелязват 8 януари като особена дата.

Севернокорейски представители казват, че липсата на тържества отразява скромността на Ким и уважението му към предците.