Негативните реакции срещу настоящия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се засилват – партията на „Зелените“ заяви, че няма да подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат, ако работи с крайнодесните партии.

Тери Рейнтке, лидерът на партията, заяви, че „Зелените“ по никакъв начин няма да подкрепят настоящия председател на ЕК за втори мандат, ако Фон дер Лайен сключи сделка с италианския премиер Джорджа Мелони и крайнодясната ѝ група в ЕП.

„Няма да направим коалиция или мнозинство ако участват Европейските консерватори и реформисти (групата на Мелони – б.р.)“, заяви Рейнтке.

Тя уточни също, че ЕКР редовно гласуват срещу зелените политики на ЕС и участието им в едно бъдещо управление би забавило „Зелената сделка“.

Изказванията от „Зелените“ идват след като левите партии в ЕП вече се опявиха против участието на ЕКР в управлението.

Фон дер Лайен, която е най-очевидният претендент за позицията на председател на ЕК, търси подкрепа за изборите на 6-9 юни.

Тогава се очаква крайнодесните партии да завоюват значителни позиции в Европа за сметка на традиционните политически формации, които се намират в център-дясно, социалдемократите, либералите и зелените.

Ако Фон дер Лайен получи номинацията за председател на ЕК за втори мандат, то тя трябва да си осигури абсолютно мнозинство в парламента.

Това означава да работи и с крайнодесните политически субекти. След изборите през 2019 г. тя си осигури мнозинство с гласовете на едва 9 европейски депутата. „Зелените“ не гласуваха за нея и тогава.

Купуването и продаването на гласове е престъление!