Италианската полиция провежда хайка за залавянето на глутница бездомни кучета, които убиха момче и изпохапаха жена в южната част на Сицилия.
В неделя кучетата свалили 10-годишния Джузепе Брафа от колелото и го изпохапали до смърт. На погребението му се събраха 7 000 души.
Във вторник в същия район кучетата нападнаха 24-годишна туристка от Германия, която се разхождала по плажа. Лицето й е обезобразено, раните са много дълбоки и има опасност за живота й.
Полицията е заловила около 30 кучета от тази глутница, но още около 20 остават на свобода. Полицаи са застреляли две кучета, които ги нападнали.
Кореспондентът на Би Би Си в Рим Дейвид Уили съобщи, че убийството на куче в Италия е правонарушение. Местните власти са длъжни да ги ловят и да ги карат в приюти, но законът често бива игнориран, не стигат парите за приютите.
Италианските медии съобщават за ареста на мъж, който е трябвало да се грижи за кучета, но ги е морил с глад.
По данни на организации, защитаващи правата на животните, в Италия има около половин милион бездомни кучета, като повечето от тях живеят в южната част на страната.
Днес чиновниците, които отговарят за здравеопазването в Сицилия, ще проведат съвещание, за да решат какво да правят с бездомните кучета. /БЛИЦ