Иранските разузнавателни служби заплашват роднини на жертвите на катастрофата на украинския Boeing. Това съобщи Iran International в Twitter.

Според журналисти иранските граждани, чиито роднини загинаха в самолетната катастрофа, бяха предупредени да не дават интервюта на персийски медии извън страната, ако искат да получат останките на близките си.

На 11 януари, след като Иран се призна за виновна за катастрофата на лайнера, в страната започнаха антиправителствени действия. По-специално протестиращите поискаха оставката на върховния лидер Аятолах Али Хаменей.

Припомняме, че Boeing 737-800 на украинските международни авиолинии (UIA) се запали и катастрофира сутринта на 8 януари, няколко минути след излитането в околностите на Техеран. 176 души загинаха, сред които 83 иранци. Техеран призна, че е свалил самолета, след като го е объркал за ракета. Министерството на външните работи на Ислямска република заяви, че грешката е причинена от американския авантюризъм.

На 3 януари американците извършиха въздушен удар на летището в Багдад, с който убиха Касем Сюлеймани, генерал-пазител на Ислямския революционен корпус. В отговор в нощта на 8 януари иранците започнаха ракетни атаки върху американските бази в Ирак. Операцията беше наречена „Мъченик Сюлеймани“.