Българските роми, избягали от огнището на зараза с коронавирус в Мондрагоне, са заловени. Ситуацията в крайбрежното градче до Неапол вече е спокойна. Сънародниците ни се охраняват денонощно, за да не избягат и да не се стигне до нови бунтове.

За ескалацията на напрежението от първо лице разказва българинът Красимир Найденов, който от години живее в района. Преди да се стигне до бунтовете в Мондрагоне, през годините той е ставал свидетел на множество скандали между нашенци и местните италианци.

„Отдавна са настроени отрицателно към нашите сънародници, защото за никой не е тайна как живеят и какви обичаи имат. Начинът им на живот е такъв - те са по-шумни, повече се веселят, по-друг им е манталитетът”, казва Найденов.

И допълва: „Казват, че имало кражби и престъпност. Не ги харесват и си намират повод да ги елиминират”.

Според наблюденията на българина, ромите пристигат в Мондрагоне предимно от Сливен и Нова Загора.

„Повечето са без трудови договори, защото по принцип в Италия всички си затварят очите. Властите обаче знаят тези неща”, разказва още Красимир Найденов.

Самият той също е изкарвал прехваната си незаконно.

„Случвало ми се е да работя без трудови договори. Това в Италия е нещо нормално, особено в сферата на селското стопанство”, казва Найденов пред Нова телевизия.

Той е сигурен, че в изолираните кооперации има много повече от 200 българи, както предават местните медии.

„Малко трудно е да се определи бройка, защото тези апартаменти ги дават под наем на едно лице, а той после там пуска близки, роднини и приятели и стават много вътре”, посочва българинът.

Тези, които избягаха от Мондрагоне и след това се стигна до ескалация на напрежението, са от ромите без адресна регистрация.

„Вече са ги установили къде са, преместили са се някъде към Салерно , в друга, пак ромска общност”, смята Красимир Найденов.

Ситуацията в италианското градче вече е спокойна.

„До този момент, в нашия регион Кампания, се справяме много добре със заразата и няма да позволим безотговорността на някои да застраши здравето на всички останали”, заяви кметът на Мондрагоне.

Петте изолирани кооперации са под денонощна охрана, а на живеещите в тях се доставя вода, храна и всичко необходимо, за да спазят карантината си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!