Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс финансира проект за доставяне на комплекти за тестване на коронавирус до домовете на хората в Сиатъл и незабавно докладване на резултатите пред здравните служители.

Според "Сиатъл таймс", резултатите от тестовете, базирани на назален инхалатор, ще бъдат известни до два дни, а здравните служители ще бъдат уведомени незабавно, ако има положителни проби.

Ако тестът е положителен, заразеният ще бъде помолен да отговори на въпроси чрез онлайн проучване, за да предостави на здравните специалисти информация за неговите контакти.

„Въпреки че предстои да се свърши много работа, проектът има потенциал да промени хода на епидемията“, заяви Скот Доуел пред "Сиатъл таймс", който представлява фондацията на Бил и Мелинда Гейтс относно програмата за реакция на коронавируса.

Все още няма ясен график за стартиране на проекта, тъй като фондацията трябва да завърши разработването на помощния софтуер и да подготви окончателен въпросник за тези, които ще бъдат тествани. Според Доуел, фондацията ще може да осигурява до 400 теста за коронавирус на ден.