Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че е останал изумен от обема на „лудите“ и „зли“ теории на конспирацията за него, разпространяващи се в социалните медии по време на пандемията на COVID-19, но заяви в интервю пред Reuters, че би искал да проучи какво стои зад тях.

  Гейтс каза, че милионите онлайн публикации и „луди конспиративни теории“ за него и за най-добрия американски експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи вероятно са се утвърдили отчасти поради комбинацията от плашеща вирусна пандемия и възхода на социалните медии.

„Никой не би предвидил, че аз и д-р Фаучи ще присъстваме толкова силно в тези наистина зли теории“, каза Гейтсб и допълни: „Много съм изненадан от това. Надявам се да премине“.

Бил Гейтс се ваксинира, но не отговори на най-важния въпрос СНИМКА

Гейтс чрез своята фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е отделил най-малко 1,75 млрд. долара за глобалния отговор на пандемията COVID-19. Това включва подкрепа за някои производители на ваксини, диагностика и потенциални лечения.

Бил Гейтс сензационно: Това ще доведе до края на пандемията К-19, и то скоро!

Откакто пандемията започна преди година, милиони конспирации се разпространиха по интернет, които бяха обявени за дезинформация за коронавируса, неговия произход и мотивите на работещите за борба с него и бяха системно изтривани и преследвани в социалните мрежи. Те включват твърдения, че Фаучи и Гейтс са създали пандемията, за да се опитват да контролират хората, че те искат да се възползват от разпространението на вируса и че искат да използват ваксини, за да вкарват проследими микрочипове в хората, уточнява в. Труд.

„Хората наистина ли вярват на тези неща?“, попита Гейтс и допълни: „Наистина ще трябва да се информираме за това през следващата година и да разберем как това променя поведението на хората и как трябва да го сведем до минимум“.

"Зюддойче Цайтунг" разобличи конспиративните теории на семейство Гейтс за К-19

Гейтс похвали Фаучи и Франсис Колинс, ръководител на Националния здравен институт на САЩ, като „умни“ и „прекрасни хора“ и каза, че очаква с нетърпение да ги види в състояние да работят ефективно и да говорят истината при новата администрация на президента Джо Байдън.

По време на управлението на отговора на пандемията от бившия президент Доналд Тръмп, каза Гейтс, „понякога се чувстваше така, сякаш те бяха единствените здравомислещи хора в правителството на САЩ“.

„Обнадежден съм от екипа, който Байдън избра“ за справяне със здравната криза, каза Гейтс.

Гейтс каза, че е доволен и от това, че при Байдън Съединените щати се присъединиха към Световната здравна организация и „че той назначи умни хора и факта, че д-р Фаучи няма да бъде потискан“.