Държавите трябва да работят заедно, ако искат да се справят с коронавирусната епидемия. Това мнение беше изразено в интервю за The Times от основателя на Microsoft Бил Гейтс.


Той предложи също така, че съвместната борба срещу болестта ще позволи на света да преразгледа своите приоритети и в бъдеще да реши други сложни въпроси, включително глобалните промени в климата, пише "Поглед инфо".

Единственото нещо, което ме държи буден през нощта, е мисълта за пандемията. Изминаха 100 години, откакто се изправихме пред голяма грипна епидемия. Хората днес пътуват по-често, така че скоростта на разпространение ще бъде по-висока. В случай на заболяване, пренасяно по въздушно-капков път, цифрите ще бъдат чудовищни.“, казва Бил Гейтс в интервю за The Times миналата година.

Вторият най-богат човек в света не беше загрижен за отвличането, тероризма или загубата на богатство, а за вируса. В нов разговор с изданието той не напомни за предупреждението си, но призна: „Най-лошите ми кошмари се сбъднаха“.

Основателят на Майкрософт е експерт по ваксини, тестване и лечение. Бил и съпругата му Мелинда основават фонд, чрез който се опитват да „изкоренят болестите“ - първо полиомиелит, а след това малария и ХИВ. Гейтс е "обсебен от спасяването на милиони животи и винаги е бил наясно с опасностите от друга болест, която тероризира света", отбелязва The Times.

През последните три месеца той отчаяно търси лекарство за новия си противник - COVID-19. За разлика от президента Тръмп, който предложи да използва дезинфектант за борба с вируса, Гейтс „винаги е предпочитал факти и експертно мнение“.

Той може да предостави данни за населението на всяка страна по света и в бързото набиране на телефона му са номерата на премиери, епидемиолози, ръководители на фармацевтични компании и нобелови лауреати.

Според Гейтс, глобалната борба срещу вируса е като световна война, „с изключение на това, че в този случай всички сме на една и съща страна“. Всеки надценява своите приоритети и очаквания. "Има истинско разтърсване във формирането на възгледа за правителството, живота и всичко, което е важно ... Мисля, че тази пандемия ще остави отпечатък върху нашето поколение завинаги", добавя милиардерът.

Гейтс не симпатизира много на Тръмп. Въпреки това той заявява: „Ние ще воюваме с лидерите, които имаме. В ретроспекция ще бъде възможно да се прецени колко добре е минало всичко."

Убеден съм, че съществуващата структура, в която светът се насочва към национализма и страните се грижат само за себе си, е контрапродуктивна. Всички искат обединяващият вик да бъде чут възможно най-скоро. Много малко хора получават най-високата оценка за поведението си в тази ситуация.“, подчертава той.

Според Гейтс правителствата постъпват правилно, като въвеждат карантина и изолация. Икономиката така или иначе би пострадала, но без тези мерки броят на жертвите на коронавирус би бил милиони.

Думата "провал" не подхожда на основателя на Microsoft. Той е уверен, че светът ще се върне на правилния път, но вярва, че науката, а не политиката е ключът към разрешаването на кризата и предотвратяването на бъдещи пандемии.

Фондът му ще помогне за набирането на средствата, необходими за изграждането на фабрики, които ще бъдат готови да произвеждат милиарди дози от няколко различни ваксини, дори преди една от тях да бъде одобрена, за да се ускори процеса.

Според Гейтс целта трябва да е да се произведат ваксини за целия свят. Той е убеден, че западните страни не трябва да съхраняват ваксини и методи за лечение, които също ще бъдат спешно необходими на развиващите се страни, и очаква онлайн срещата на върха за глобалния отговор на коронавируса през следващия месец да получи над £6,5 млрд от правителства и организации на изследвания, разработка, производство и разпространение на лекарства.

Гейтс смята, че борбата с коронавируса ще позволи на света да преосмисли своите приоритети. Но „мисионерът и ловецът на болести на 21 век“ не изпитва никаква наивност по отношение на шансовете за глобална корекция.

 „Надявам се това да помогне на страните да работят заедно за решаването на сложни проблеми, включително изменението на климата, но сега, тъй като сме в самия център на събитията, е много трудно да се предвиди какво ще се случи по-нататък“, признава той.