Според милиардера Бил Гейтс биотерористично нападение може да избие 30 милиона души по света, защото е все по-лесно да се създават и да се разпространяват смъртоносни болести. Той посочи, че епидемия на смъртоносен вирус като едрата шарка може да бъде по-опасна и от ядрена атака, пише The Daily Telegraph.
„Целият този напредък в биологията прави много по-лесно терористи да пресъздадат едрата шарка, която е фатална болест“, заяви Гейтс по време на събитие в Лондон. „Мислейки за неща, които могат да причинят десетки милиони жертви, дори и инцидент с ядрено оръжие не може да достигне до тези равнища. Затова и най-големият риск е от природни епидемии или такива, предизвикани при биотероризъм“, добави той. „Независимо от това дали следващата епидемия ще бъде започната от каприз на природата или от ръката на терорист, учените смятат, че бързопредвижващ се по въздуха патоген може да убие повече от 30 млн. души за по-малко от година. Светът трябва да помисли над това“, смята милиардерът. 

Бил Гейтс посочи, че днешната мобилност означава, че бъдеща пандемия може да бъде по-смъртоносна дори и от тази на испанския грип през 1919 г., при която загиват повече от 100 млн. души.