По време на строителството на газопровода "Северен поток 2" германски служители случайно са разкрили държавна тайна за дейността на подводниците на НАТО.

Според Bild служители на минното ведомство на град Щралзунд са публикували данни за зоните на действие на подводниците на НАТО. Федералната прокуратура на Германия започна разследване на този инцидент.

Щралзунд се намира в Северна Германия, провинция Мекленбург-Предна Померания, близо до брега на Балтийско море.

Неговият минен отдел отговаряше за издаването на разрешения за изграждането на газопровода и обеща да не разкрива никаква класифицирана информация.

Въпреки това през 2018 г. официални лица, както пише Bild, са публикували в интернет указ за изграждането на Северен поток 2, който съдържал данни за зоните на действие на подводниците на НАТО и броя на оръжията на тях.

Освен това информацията е грифирана като „секретна информация – само за служебно ползване“.

Виновните за изтичането са заплашени от до пет години затвор, отбелязва "Билд".

Припомняме, че през септември 2022 г. се случи саботаж на газопроводите "Северен поток" I и II, в резултат на което тръбопроводите бяха разрушени. 

Разследванията на инцидента продължават в Германия, Дания и Полша; Швеция наскоро приключи разследването си.

Една от версиите е, че експлозията е организирана от група украинци, които са транспортирали експлозиви до мястото на саботажа на наета яхта „Андромеда“. Германските следователи са открили по него следи от експлозиви.

Президентът Владимир Путин каза, че тази версия е "глупост", тъй като за подобна атака са необходими специалисти, "подкрепени от цялата власт на държава, която разполага с определени технологии".

През февруари държавният глава на Русия в интервю за журналиста Тъкър Карлсън обвини в участие в саботажа САЩ. Вашингтон отрече да е замесен. Руското министерство на отбраната твърди, че Великобритания е замесена в атаката, но Лондон отрече тези обвинения.

Путин каза още, че Русия е готова да продължи доставките на газ за Европа по оцелялата линия на "Северен поток 2", но Германия не е съгласна с това.

Справка

Полагането на Северен поток 2 започна през 2018 г., строителните работи приключиха през 2021 г. Газопроводът, дълъг над 1,2 хил. км, започва в руската Уст-Луга (Ленинградска област) и преминава през Балтийско море до германския Грайфсвалд, град на около 30 км югоизточно от Щралзунд. Северен поток 1 върви почти паралелно (започва от Виборг). Общият капацитет на двата газопровода е 110 милиарда кубически метра. м газ годишно.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук