Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви начало на битката за отвоюване на град Тал Афар, който се смята за последния бастион на групировката Ислямска държава в северната иракска провинция Ниневия. В телевизионно обръщение Абади, облечен във военна униформа, каза, че операцията за освобождаването на Тал Афар започва.
"Казвам на хората от ДАЕШ, че нямат друг избор освен да се предадат или да бъдат убити", допълни той, застанал пред картата на Ирак и пред иракското знаме.

Тал Афар е разположен на 70 километра западно от град Мосул, вторият по големина град в Ирак, в който иракските сили, подкрепяни от САЩ изгониха джихадистите в началото на юли след офанзива, продължила няколко месеца.

В операцията за освобождаването на Тал Афар участват и Силите за народна мобилизация - паравоенна организация, доминирана от шиитски милиции, подкрепяни от Иран. Те вече участваха в други битки за връщане на контрола върху иракски градове.

Освен Тал Афар ИД контролира все още град Хауиджа в провинция Киркук на 300 километра северно от Багдад.

Групировката присъства и в западната провинция Ал Анбар, по-специално в района на Ал Каим, който граничи със Сирия.

Миналия вторник иракските сили започнаха военна офанзива срещу Тал Афар, като подготовка за сухопътната офанзива, чието начало бе обявено тази нощ от премиера, припомня ДПА. 

Тал Афар бе превзет от ИД в средата на 2014 г.