Бившият американски дипломат Денис Ортблад заяви, че Западът трябва да приложи "реалистична политика" към Москва, най-вече по отношение на въпроса за Крим.

За да преизчислим нашите санкции, трябва да признаем, че Крим ще продължи да е част от Русия, посочва Ортблад, цитиран от осведомителните агенции.

Дипломатът подчертава, че населението на Крим винаги е било предимно руско и жителите на полуострова се идентифицират с "историческите битки на Русия срещу инвазията на Запада".

Според Ортблад е ясно, че "народът на Крим няма да се откаже от гордостта от своята традиционна руска идентичност, за да приеме връщане в Украйна".

Трябва да се отнасяме към Русия такава, каквато е, не каквато искаме да бъде, смята той.
За нормализирането на отношенията между двете страни Ортблад предлага да се намали ядрената заплаха, да се преосмисли ролята на НАТО срещу предполагаемата руска заплаха, както и да се улесни обменът на млади хора.

Крим се отцепи от Украйна и беше анексиран от Русия след провеждането на референдум през март 2014 г., на който над 96% от гласуващите подкрепиха решението.

Москва твърди, че жителите на Крим демократично и съгласно международното право и Хартата на ООН са гласували за присъединяването си към Русия, която от своя страна уважава и приема тяхното решение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!