Бившият белгийски премиер и настоящ евродепутат Ги Верхофстад открито призна, че санкционната политика на ЕС срещу Русия се е провалила напълно: така унгарският телевизионен канал M1 коментира публикация в Туитър на евродепутата, който не изпитва особени симпатии нито към Русия, нито към Унгария.

Ги Верхофстад, който "често критикува Унгария и нейното правителство, както и политици, защитаващи националните интереси, призна за първи път от дълго време, че санкционните мерки, предприети за сломяване на Русия, са били неефективни", отбелязва M1.

Телевизионният канал показа страницата на евродепутата в Tуитър със следния текст: „Девет пакета санкции и по-малко от нулево въздействие!“, съобщават световните медии.

"Русия получава възнаграждение за войната си срещу нас“, твърди бившият белгийски премиер, като се позовава на публикация във вестник „Политико“, който направи таблица с търговските показатели на Русия и ЕС от февруари до август 2022 г. От нея се вижда, че спрямо същия период на 2021 г. Русия е увеличила търговския си оборот с всички страни от ЕС, с изключение на Дания, Финландия и трите балтийски републики.

По-специално търговията с Германия се е увеличила с 33% (20,7 милиарда евро), с Полша - с 24% (10,4 милиарда евро), с Италия - със 100% (9,6 милиарда евро), с Франция - с 84% (9,5 милиарда евро). ), с Холандия - с 51% (€8,4 млрд.). „Картината говори сама за себе си", заключава Верхофстад.

 

 

В Унгария дейността на Верхофстад се следи с особено внимание, отакто в началото на декември той предложи правителството на Виктор Орбан да бъде наказвано с пари всеки път, когато използва правото си на вето в Европейския съюз. 

Евродепутатът от партията "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" Тамаш Дейч заяви по този повод, че изявленията на бившия белгийски премиер показват истинското отношение към Унгария от страна на европейския ляволиберален политически елит. Според него Верхофстад "наистина мрази Унгария" и с действията си подкопава добросъседското сътрудничество в Европа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук