Украинската армия може да преодолее проблемите с доставките на западни оръжия с числено предимство. Украйна се нуждае от по-голяма „домашна мобилизация“ и днешният подход за набиране в армията е допустим в случай на война за максимум една година. Това каза пред украинскиото издание "Фокус" ветеранът от Антитерористичната операция в Донбас (2014-2018 г.), бивш командир на рота от батальон „Айдар“ Евгений Дикий.

Украинските въоръжени сили трябва да наемат от 800 хиляди до 1 милион души за бойни части, за да завършат успешно пълномащабната война с Русия, смята той. 

"Трябва да наемем повече хора. Ако беше възможно да наемем от 800 хиляди до 1 милион, дори и при големи проблеми с доставките на западни оръжия щяхме да изгоним нашествениците. Никога не сме имали количествен паритет (равенство на страните) на фронта. Често можете да намерите такива цифри "420 хиляди руснаци има в окупираните територии и един милион тук. Обяснявам, че нашият милион включва 800 хиляди войници от Въоръжените сили на Украйна и 200 хиляди от Националната гвардия", обясни той.

Дикий подчертава, че 420 хиляди руснаци са воюващ контингент. Тази цифра не включва специалисти по логистика, ранени и военни лекари, които често се намират извън Украйна.

"А милионът за въоръжените сили на Украйна са тези на фронта и в тила. Цялата военна логистика, медицина, тези, които се лекуват от рани и не са отписани от армейския регистър. Никога не сме имали 420 хиляди на отпред дори не сме се доближили до тази цифра“, добави ветеранът.

Западните съюзници предоставят само оръжие и няма да решават проблемите на Украйна с числеността на армията. Страната се нуждае от по-голяма вътрешна мобилизация, добави той.

"В момента общата мобилизация в Украйна се провежда на принципа на закърпване на дупки от загуби. Но трябва рязко да увеличим размера на воюващата армия. Сегашният подход беше приемлив, когато смятахме, че голямата война ще продължи една година. Тези които вече се бият от година и половина, трябва да бъдат изпратени вкъщи за почивка и възстановяване“, каза Дикий.

Според военни оценки, ако сега Украйна постави задачата да се обучат всички мобилизирани, ще бъде възможно тя да се изпълни за шест месеца.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук