Поредица от трагедии насочва живота на Анди Пъдикоум в напълно различна посока. Когато е на 22 г., Анди стои пред заведение в Лондон, когато пиян шофьор се забива в група негови приятели и убива двама от тях.

Няколко месеца по-късно доведената му сестра загива при инцидент с велосипед, а след това негова бивша приятелка умира по време на операция.

По това време Анди изучава спортни науки, но след всичко случило се решава да прекрати образованието си. Тъй като търси пълна промяна в живота си, той решава да отпътува за Хималаите, където да се обучава за будистки монах.

В крайна сметка, прекарва следващите 10 години като монах, пътувайки из цяла Азия, като в определени периоди медитира до 16 часа на ден. Той казва, че медитацията му помага да се справи с всичко.

"Тя ми даде промяна на гледната точка – научи ме как да се концентрирам по-малко върху себе си и да нося по-голямо щастие на другите," разказва пред BBC Анди, който сега е на 46 г.

Неговите приятели и роднини обаче са леко шокирани и притеснени. Никой от тях не знае какво да мисли за решението му. Въпреки това те му оказват сериозна подкрепа.

През 2005 г. Анди се завръща във Великобритания, за да започне да се занимава с медитация, но тогава тази практика все още не е разпространена в родината му.

"Някои хора не вярваха на думите зад медитацията или пък гледаха на нея като на нещо хипарско," казва той. "Беше доста недостъпна. Хората нямаха време за медитация или пък не знаеха как да медитират."

След като създава курс по медитация в Лондон, Анди започва да обучава изтощени от работата си професионалисти на това как да използват тази практика, за да се справят по-добре в ежедневието си.

Днес той и Ричард Пиърсън ръководят популярното приложение Headspace, което има над 16 млн. сваляния по цял свят и генерира годишни приходи от над 100 млн. долара.

През 2005 г. Ричард е един от изпитващите затруднения служители, които си записват час при Анди. След университета Ричард влиза в рекламната индустрия в Лондон. Той се издига бързо в йерархията, но това си има своята цена.

"Когато се запознах с Анди, бях доста отчаян," казва Ричард. "Изпитвах постоянно безпокойство и това бе голямо предизвикателство. Нямах група от приятели, пред които да споделям за това напрежение.

След първата сесия стана ясно колко много мисли препускаха в главата ми и колко налудничав беше животът ми – бях въодушевен, че има път към справянето с това."

След като Ричард осъзнава от каква полза е за него медитацията, той решава, че иска да започнат бизнес с Анди, за да помогнат и на други хора.

"До голяма степен това си беше обмяна на умения," казва Ричард. "Той ме научи на медитация, а аз му дадох малко идеи как бизнесът да стане по-разпознаваем. Смятах, че е срамота да бъде сам в стаята."

До 2010 г. двамата вече организират събития  из Великобритания, на които разясняват ползите от медитацията и дори правят групови сесии по медитация.

Използвайки набраните от тези събития пари и с малко помощ от приятели, те създават първата версия на приложението Headspace през същата година. Потребителите тогава можели да избират измежду редица 10-минутни сесии, които да следват.

След това британският вестник Guardian включва Headspace в брошура, която слага във всеки съботен вестник, а авиокомпанията Virgin Atlantic добавя съдържание от Headspace в системата, която използва пътниците по време на полетите й. Това увеличава броя на хората, които свалят приложението, което днес струва 9.99 паунда (11 евро) на месец.

Анди, който е гласът на приложението, казва: "В началото бяхме сами, никой не искаше да ни предостави повече средства, затова просто молехме за услуги всички наши приятели.

Един от нашите приятели ни предостави звукозаписно студио безплатно, а друг ни даде офис. Някои хора наистина повярваха в това, което правим и дойдоха да работят за нас срещу по-ниско заплащане, а сега сме им много благодарни."

През 2013 г. Ричард и Анди решават да се преместят заедно с бизнеса си от Лондон в Лос Анджелис, където оттогава е централата на компанията им.

"Не че не обичахме Лондон," казва Анди. "И двамата обаче мечтаехме да живеем в Калифорния и начинът ни на живот да е свързан с правенето на повече неща на открито – обичаме да караме сърф, да ходим в планината, а това подхождаше и на нашите семейства."

След като първоначално използва до голяма степен собствени средства, Headspace започва да приема инвестиции през 2014 г., за да разшири дейността си. Компанията вече е набрала над 75 млн. долара, но Анди и Ричард все още притежават мажоритарен дял.

В началото двамата се занимават с почти всички, но след това приемат различни роли в компанията. Ричард става главен изпълнителен директор и контролира цялостното ръководство на компанията и нейните 300 служители.

Основната работа на Анди е разширяването на приложението. Той също така продължава да бъде гласът на Headspace. Tой казва, че на обществени места хората разпознават по-скоро гласа му, отколкото самия него.

Headspace не е просто приложение. Компанията има над 300 бизнес клиенти, сред които Google, Linkedin, General Electric и Unilever, на които помага да организират сесии за медитация за ръководители и служители.

Компанията също така работи с щатски университети, като Харвард и Станфорд, и с Националната здравна служба на Великобитания по проучвания относно ползите за здравето от медитацията.

Анди все още медитира всеки ден, макар и не по 16 часа както преди. Ричард също намира време за медитация.

"И двамата практикуваме медитация всеки ден," казва Ричард. "Наистина вярваме в нея и е важно екипът и всеки, който сваля приложението, да го знае."