Първият премиер на руския президент Владимир Путин - Михаил Касянов, никога, дори в най-лошите си кошмари, не си е представял, че бившият му шеф ще отприщи пълномащабна война срещу Украйна, предават световните агенции.

Във видеоинтервю за "Франс прес" Касянов, министър-председател на Русия от 2000 до 2004 г., прогнозира, че войната ще продължи до две години, но изрази убеденост, че страната му може да се върне по пътя на демокрацията.

64-годишният политик, който подкрепяше тесните връзки със Запада като министър-председател, заяви, че подобно на много други руснаци, не е вярвал в седмиците преди войната, че тя действително ще се случи.

Касянов осъзнава, че Путин не блъфира едва когато разбира, че руският президент свиква висшето ръководство на страната на театрално заседание на Съвета за сигурност три дни преди инвазията на 24 февруари.

Когато видях заседанието на Съвета за сигурност на Русия, разбрах - да, ще има война, посочи той.

Според него Путин вече не разсъждава правилно. "Просто познавам тези хора и като ги погледнах, видях, че Путин вече не е на себе си. Не в медицински, а в политически смисъл", поясни Касянов.

Познавах един различен Путин, подчерта той.

След като е уволнен от Путин, Касянов се присъединява към руската опозиция и става един от най-яростните критици на Кремъл. В момента той е лидер на опозиционната партия "Народна свобода", или "Парнас".

По думи на бившия руски премиер през последните 20 години Путин - бивш агент на КГБ, който през октомври навършва 70 години, е успял да изгради система, основана на безнаказаност и страх.

Това са постиженията на една система, която с насърчаването от Путин като държавен глава започна да функционира дори по по-циничен, по-жесток начин, отколкото в последните етапи на Съветския съюз, изтъкна той и допълни, че по същество това е система на КГБ, основана на пълно беззаконие.

Пред "Франс прес" Касянов обясни, че е напуснал Русия заради войната и живее в Европа. Той обаче отказа да разкрие местонахождението си от опасения за безопасността си.

Неговият близък съюзник и също опозиционен политик Борис Немцов беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г. Най-известният критик на Путин - 46-годишният Алексей Навални, пък беше отровен с нервнопаралитично вещество през 2020 г., а в момента е в затвора, припомня агенцията.

Според Касянов войната може да продължи до две години.

Той подчерта, че е наложително Украйна да победи. Ако Украйна падне, следващите ще бъдат балтийските държави, предупреди политикът.

По негови думи изходът от войната ще определи и бъдещето на Русия.

Касянов изрази "категорично" несъгласие с предложението на френския президент Еманюел Макрон, че Путин не трябва да бъде унижаван. Той отхвърли и призивите към Украйна да направи териториални отстъпки, за да се сложи край на войната.

"Какво е направил Путин, за да заслужи това?", запита риторично той. "Това е прекалено прагматична позиция. Смятам, че това е погрешно и се надявам, че Западът няма да тръгне по този път", настоя Касянов.

Според него накрая Путин ще бъде заменен от "квазинаследник", контролиран от службите за сигурност. Бившият премиер обаче подчерта, че един наследник няма да може да контролира системата дълго време и в крайна сметка Русия ще проведе свободни и честни избори.

Сигурен съм, че Русия ще се върне по пътя на изграждането на демократична държава, заяви той и прогнозира, че ще е необходимо около десетилетие, за да се извърши "декомунизация" и "депутинизация" на страната.

По негови думи обаче това ще бъде трудно, особено след тази "престъпна война". Касянов посочи, че ще трябва да се възстанови доверието на европейските страни, които той определи като "естествени партньори на Русия".

Въпреки че в миналото бяха отправяни критики към руската опозиция, че е безнадеждно разделена, бившият премиер изрази увереност, че сега нещата ще бъдат различни.

"Не се съмнявам, че сега, след трагедията, на която всички сме свидетели, опозицията ще се обедини. Руснаците ще бъдат изправени пред огромна задача да възстановят страната си", посочи той.

"Всичко ще трябва да се изгради наново. По същество целият набор от икономически и социални реформи трябва да започне отначало. Това са огромни по мащаб и трудни задачи и те ще трябва да бъдат изпълнени", обобщи Касянов.