Бивш служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) е изправен пред обвинения за кражби на редица документи с висока степен на секретност, извършвани в продължение на две десетилетия, пише вестник The Financial Times.
В тях се съдържа включително информация за американски кибероръжия и техните слаби места, отвъдокеански разузнавателни цели и местонахождението на неразкрит дотогава подслушвателен пост.

Харолд Мартин, 52-годишен ветеран от флота, е обвинен, че е взел без разрешение документи, принадлежащи на някои от най-секретните служби на САЩ, включително АНС, ЦРУ и Националното управление за военнокосмическо разузнаване.

Твърди се, че служителите на ФБР, които са арестували Мартин през август, са намерили в дома и автомобила му голямо количество документи, съдържащи класифицирана информация, както на хартиен, така и на електронен носител.

„Има съмнения, че Мартин е злоупотребил с доверието на нацията, като е откраднал и задържал класифицирани документи и други материали, свързани с националната отбрана“, заявява служител на американските съдебни власти.