Чарлз „Чък“ Фийни, 89-годишен основава безмитните магазини на летищата заедно с Робърт Милър през 1960 г. Той натрупва милиарди долари, докато живее много пестеливо. Като филантроп, той е пионер в идеята „да даваш, докато живееш“. Тя повелява да похарчиш по-голямата част от състоянието си за големи дарения за благотворителност, вместо да финансираш фондация преди или след смъртта си.

Фийни смятал, че след като не може да вземе със себе си парите си, е по-добре да не ги раздаде и да контролира къде отиват и да види резултатите с очите си.Чувствам се много добре, че завърших това дело навреме “, казва Фини пред Forbes, цитиран от bg-voice.com. „Благодаря на всички, които се присъединиха към нас в това пътуване. А на онези, които се чудят как да дават, докато живеят: опитайте, ще ви хареса“.

Фийни е дарил повече от 8 милиарда долара на благотворителни организации, университети и фондации по целия свят чрез своята фондация „Атлантически филантропии“. Той даде големи пари за големи проблеми – за постигане на мир в Северна Ирландия, за модернизиране на здравната система на Виетнам, за превръщане на отдавна пренебрегвания от Ню Йорк остров Рузвелт в технологичен център (Фийни е похарчил 350 милиона долара за тази цел).На 14 септември 2020 г. Фийни завърши своята 40-годишна мисия да дари всичките си пари и подписа документи за затваряне на фондацията си. Церемонията, която се случи на среща в Zoom, включваше видео съобщения от Бил Гейтс и бившия губернатор на Калифорния Джери Браун. Председателят на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси също изпрати официално писмо от Конгреса на САЩ, в което благодари на Фини за работата му.


Безмитните магазини на летищата, чрез които Чарлз Фийни натрупва милиардите си

За какви други каузи е дарил Фийни 8-те милиарда долара? 3,7 милиарда долара за образование; 870 милиона долара за правата на човека; 62 милиона долара безвъзмездни средства за премахване на смъртното наказание; 76 милиона долара за приемането на закона за Obamacare; 700 милиона долара за здравеопазване.През 2012 г. Фийни изчислява, че е заделил около 2 милиона долара за пенсионирането си и за това на съпругата му. С други думи, той е дал 375 000% повече пари от сегашната си нетна стойност.


Заедно с Бил Гейтс


На събитие с Уорън Бъфет

Източник: