Пустеещи заведения, празен плаж, безлюдна пешеходна улица, плашеща тишина – това е картината в един от най-посещаваните курорти в Северна Гърция – Неа Перамос. Пловдивчани, които за поредна година са избрали да почиват в селцето разказаха, че по-празен курорта не са го виждали, пише trafficnews.bg.

От предоставените ни снимки действително се вижда липсата на туристи. По думите на обслужващия персонал, това е заради затворените граници и въвеждането на по-строг контрол на ГКПП-тата.

„Дори в петък, сервитьорката на плажа заяви, че може би ние сме били единствените българи, които е обслужила за деня. Паркингите преди година бяха препълнени само с български коли – от Пловдив, София, Кърджали и Стара Загора. Сега се броят на пръсти”, разказа туристка.

По думите й много от апартаментите са празни, а щорите дръпнати до долу. Подобно е и по ресторантите.

„Масите са разредени, но не това създава впечатление за липса на хора. Има заведения, в които няма нито един клиент. Дори и събота, когато по традиция курортът се пръска по шевовете. Преди година ставахме рано, за да намерим чадър и шезлонг, а сега половината са празни”, допълва пловдивчанката.

Въпреки обаче липсата на туристи, гърците не са намалили цените, както в ресторантите, така и по местата за настаняване.

„Цената за хотел бе еквивалентна с тази от преди 12 месеца. Ценовата листа в менютата също не е подменена. Същата ситуация е и в магазините за хранителни стоки”, разказват още българските туристи в Гърция.

Безлюден остана и курорта Неа Ираклица. Традиционно семейства с деца предпочитат да отмарят в малкото градче. Сега то е плашещо тихо.

Много от нашенците са започнали да отменят почивките си в Гърция в началото на юли.