ГКПП „Маказа-Нимфея“ е забранен за туристически пътувания заради възходящата тенденция в броя на заразените с COVID-19 у нас, но гърците продължават да идват в Кирково и Кърджали за покупки на евтини стоки и зареждане на автомобилите с горива на изгодни цени. Това сочат официалните данни на гръцките власти, цитирани от медиите в Северна Гърция.

Между 1 и 13 юли 6 055 гръцки граждани са преминали през „Маказа“ в България. В същия период в обратна посока са преминали 5 511 гръцки граждани.

Междувременно от публикации в „О хронос“ стана ясно, че местните власти и бизнес асоциации продължават да настояват за отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея“ за туристи.

На този етап правителството в Атина отговаря, че отчита значимостта на „Маказа-Нимфея“ за икономиката и туризма в Северна Гърция, но водещо в решението е заключението на здравните власти, които отбелязват увеличаващия се броя на заразените от коронавирус в България.

Надеждата на местните е „Маказа“ да бъде отворен за туристи след 29 юли, макар и със задължителен PCR тест.

Идващите в Кирково, Кърджали и другите населени места в близост до границата не са притеснени от случаите на COVID-19, отбелязва 24rodopi.com.