В областта Съри, Великобритания, има недостиг на петрол. Бензиностанции са затворени, а пред тези, които все още работят, има опашки от автомобили.
 


Опашките предизвикват задръстване на и без друго стеснените умишлено пътища. Това разказва Борислав Узунов, който живее и работи на Острова, цитиран от "Марица".


Това ми напомня за времето между 85-а и 90-а година в България, когато чакахме на опашка за бензин.


Напомня ми и за купоните, които раздаваха, и без които не можеш да си купиш гориво.


Изпращам ви снимки на кварталната бензиностанция, на която също се бях наредил на километрична опашка, но за съжаление, не можах да заредя, пише Борислав Узунов.


Припомняме, че както БЛИЦ писа острият недостиг на шофьори и липсата на работници в селското стопанство водят до празни рафтове в британските супермаркети. Високите цени на газа допълнително усложняват ситуацията. По Коледа може да стане неприятно.

БЛИЦ припомня, че във Великобритания няколко от големите фирми за хранителни стоки и браншови съюзи бият тревога: съществуват сериозни проблеми със снабдяването на магазините с храни, поради което е възможно да избухне паника сред потребителите.
 
Вече се чуват и призиви, че е възможно британският премиер да промени политиката си и да издаде визи на чужденци, за да пребори кризата с липсата на шофьори. Все още обаче не е ясно дали и кога ще се случи това и колко общо души ще са нужни на Великобритания, за да се справи с проблема.

След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина. Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5000 временни визи.

По данни на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи обаче в страната има недостиг от 100 000 шофьори, което засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка. От правителството заявиха, че няма недостиг на гориво в рафинериите и призоваха хората да не се поддават на паника. Правителството трудно взе решението за визите, защото това е именно против неговата нова имиграционна политика да не се разчита на евтина работна сила от чужбина и да се обучават местни кадри.

Кабинетът може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.

Липсата на шофьори вече удари всяка част от икономиката. Има празни рефтове в супермаркетите. Барове и ресторанти имат недостиг на продукти. Дори не могат да се доставят необходимите химикали за пречистване на водата.

Родители се оплакаха, че в петък не са успели да заредят колите си, като цялата страна е хвърлена в хаос и хиляди чакат на бензиностанциите.

Проблемите дойдоха, след като в четвъртък BP и Esso признаха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни и доставките ще са нарушени. Това предизвика паника и стотици се юрнаха към бензиностанциите, като много бързо свършиха някои типове бензин, а дори се стигна и до затварянето им.

Апелът на транспортния министър Грант Шапс към шофьорите да се "държат нормално" остана нечут в петък и през цялата нощ имаше опашки и дори ръкопашни схватки по бензиностанциите.

В петък фалира и една от големите фирми, която доставяше замразени продукти за супермаркетите Asda и Sainsbury, което означава много празни рафтове.