Германия празнува първите гей бракове след десетилетия на борба, макар активистите да твърдят, че битката за равни права все още не е приключила.
В Берлин, Хамбург, Хановер и други германски градове днес прозвучаха за първи път гей сватбени камбани, докато десетки гей двойки си казаха "Да" в деня на влизането на закона в сила.

Като символичната първа мъжка сватбена двойка бяха обявени 60-годишният Бодо Менде и неговият партньор Карл Крайле, на 59 г., които са заедно от 1979 г. Техният брачен спектакъл дори бе озаглавен "Брак за всички" ("Ehe für alle") и се състоя в сградата на общината на район Шьонеберг в присъствието на 100 роднини и приятели.
 
"Това бе един емоционален, но и много символичен момент", каза Крайле пред репортери. "Това показва, че държавата ни смята за равни на другите двойки".
 
Кметът на Берлин Михаел Мюлер поздрави щастливите двойки и описва първите еднополови бракове като "историческо събитие".

Според официални данни в Германия са регистрирани официално 94 000 еднополови двойки, от които 46 000 живеят отдавна на семейни начала без официален  брак.

Хронологично обаче първата гей-сватба беше с българско участие и имаше българска връзка -роденият в Берлин архитект Адриан Петков се бракосъчета с политика от партията на "Зелените" Фолкер Бек в общината в Крайцберг. Двамата се разписаха още на 14 април т.г. в общината в Шьонберг, а днес просто тяхното съжителство бе узаконено с влизането на закона в сила.
 
Преди това Фолкер Бек живее 16 години с френския бизнесмен и активист на движението за права на гей - лесбийки и травестити Жак Тейсие, който умира през 2009 г. на 54 г. от рак, отбелязва "Тема".

Бек нарече сватбата си "политическо и лично вълнуващо събитие": "Това е действителност, за която се борим 28 години. След картините от днешния ден надявам се никой да се си позволява да има нещо против това", написа Бек в Twitter.

От днес Германия става 15-та европейска държава, която е легализирала еднополовите бракове. През 2000 г. Холандия стана пионер на Стария континент в това начинание, следвана от страни като Испания, Швеция, Великобритания и Франция. В Закона за гражданските ритуали сега е записано, че "Бракът се сключва от две лица от различен или един пол до края на живота". Семейните гей и лезби двойки се ползват със същите права, като хетеро браковете.