Бургазлията Янко Христов стартира от Великобритания онлайн кампания в помощ на малки фирми у нас. Целта му е да помогне на работодатели да оцелеят в кризата и да изплащат заплатите на служителите си, пише Novini.london.bg

Янко Христов e на 27 години, а от 8 живее в Лондон. Работи в инвестиционна банка и кризата с COVID-19 също се е отразила на живота му.

Смята, че сега е моментът хората, които имат възможност, наистина да помагат. "България е малка икономика, семейството ми е там, приятелите ми и затова реших, че ако ще правя нещо такова, искам да го направя за държавата, която ми е близка и има по-голяма нужда и в случая, това е България“, казва пред bTV Янко.

Намира вдъхновение да помага в борбата с коронавируса от примерите около себе си. "Имам един познат, който е собственик на бар в Бургас и направи кампания за собствения си бар, където събираха конкретна сума. Влязох да даря”, разказва Христов. Така се родила идеята да помогне на колкото се може повече хора, чиито бизнеси са пострадали от ограничителните мерки. 

"Надявам се да помогнат, хора, които не са засегнати от кризата. Към момента считам себе си за такъв. Кризата не е повлияла на работата ми. Сестра ми живее в Париж и е собственик на малък бизнес и също като много хора в България е потърпевша”, споделя мотивацията си Христов

„Всеки може да помогне с малко и смятам, че това е начинът едно общество да се гради и хората да са по-съпричастни към болките и страданията на другите", смята Янко.

 "Денят след утре" е името, което Янко избира за своята кампания. Първата помощ е за училище в родния му Бургас. За няколко дни в платформата са събрани около 1300 паунда. А целта е до края на кампанията сумата да достигне 10 000.