Във връзка с тежкото наводнение в Южна Индия, при което загинаха 324 души, българското посолство в Делхи информира, че засега няма данни за пострадали български граждани вследствие на природното бедствие. От мисията ни съобщават, че е получена молба за помощ от българска гражданка, чиято дъщеря е на лечение в най-пострадалия щат, като клиниката, в която е била настанена, е наводнена и пациентите са били настанени в хотел, предава bTV.

По-късно със сънародничката ни е установена връзка, като е съобщила, че дъждовете са намалели и смята да остане и да довърши лечението си. По нейна информация в хотела са настанени още две българки.

Българското посолство в Делхи информира, че летището в гр. Кочи е затворено до 26 август, а влакове за дълги разстояния са отклонени.

Спасителните операции се извършват непрекъснато от силите за сигурност и стотици хора са пренасочени към безопасни места.

Телефон +0120 4807310 е обявен за 24-часова гореща линия за връзка с Индийските спасителни служби в района на наводнението.

Препоръчва се на българските граждани, пребиваващи и пътуващи за Индия, да бъдат предпазливи и да се осведомят подробно за актуалната обстановка в района, за който планират да пътуват.

До преодоляването на последствията от наводненията и възстановяването на транспортните връзки мисията ни препоръчва да не се пътува за Южна Индия и особено за щата Карала.

Добре е гражданите да следят местните медии, да се свържат с туристическата компания, хотел или къща за гости и да следват съветите на местните власти. Също така, при възможност, да поддържат контакт със семейството и близките си.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115551; + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected]

Най-малко 324 души са загинали в резултат на наводненията в южния индийски щат Керала през този сезон на мусоните, започнал на 25 май, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА и Франс прес.

"Керала преживява най-тежките си наводнения от 100 години, отворени бяха 80 язовира, 324 души изгубиха живота си, а над 223 000 души са настанени във временни убежища, съобщи в Туитър ръководителят на регионалното правителство Пинараи Виджаян.

Повечето от жертвите са се удавили, или са били затрупани от свлачища. Общо 164 души са загинали при втората вълна от наводнения – от 8 август досега.

Обезпокоителното е, че броят на жертвите нарасна повече от два пъти от сряда насам, когато беше съобщено за 67 души, казаха властите.

Хеликоптери и спасителни екипи се борят с поройните дъждове, опитвайки се да стигнат до наводнените райони, за да помогнат на хората, блокирани в дома си или намерили последно убежище по покривите.

В някои райони спасяването от въздуха е единствената възможност. Хиляди хора все още имат нужда от помощ, каза на пресконференция по-рано днес Виджаян.

Висш представител на военните каза пред телевизия Ен Ди Ти Ви, че до момента са спасени около 15 000 души.

Наводнения им и в други щати, като Карнатака (северно от Керала) и Мадхия Прадеш в Централна Индия.

Вътрешното министерство съобщи, че наводненията в седем щата, включително Керала, от началото на мусоните са загинали общо 868 души.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!