Продължават вторичните трусове в Нова Зеландия, където земята се разлюля със сила 7,2 по скалата на Рихтер. Има данни за много разрушени сгради в района на град Крайстчърч.
Трусовете люлеят цялата страна, разказват наши сънародници, които живеят там. "Изплашена съм много. Всеки ден имаме земетресения тук, но досега такова чудо не е било. То не спира. Тъкмо си бяхме легнали и цялата къща започна да се движи. Беше страшно. Не съм спала цяла нощ и съм изплашена до смърт", разказа българката Румяна Симова, цитирана от Нова телевизия.

Веднага след силния трус хиляди излязоха по улиците, предадоха световните агенции. "За първи път в Уелингтън при земетресение хората излязоха навън. Просто е необичайно силно земетресение. И то не спира", продължава своя разказ Румяна и обяснява, че някои от афтършоковете достигали сила от 5,2 и 6,6 по Рихтер.

В Уелингтън нямало рухнали здания, но имало много повредени постройки.

"В нашата сграда таванът на приземния етаж се е напукал целият. А отгоре има хора, които живеят. Това е много страшно, защото може да се срути и да ни убие", каза още Симова.

По думите й българската общност в Нова Зеландия е добре и хората поддържат връзка помежду си.