Българският постоянен представител към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена посланик Емилия Кралева, член на Съвета на управляващите от името на България, бе избрана за един от двамата заместник-председатели на Съвета на управляващите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за периода 2023 – 2024 г. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си. 

В изказването посланик Кралева поздрави за успешната работа досегашния председател на Съвета - Чехия, и пожела успех на новоизбрания председател - Аржентина.

Тя подчерта, че за нея ще бъде чест да изпълнява функцията на заместник-председател на Съвета на управляващите, като ще работи заедно с председателя и всички членове на Съвета за успешното функциониране на агенцията.

Наред с Генералната конференция на държавите членки, Съветът на управляващите е един от двата основни органа, определящи политиката на МААЕ. Той разглежда и дава препоръки на Генералната конференция относно финансовите отчети, програмата и бюджета на МААЕ.

Разглежда молбите за членство, одобрява споразуменията за ядрени гаранции и публикуването на стандартите за безопасност на МААЕ. В него се дискутират актуалните теми от дневния ред на агенцията, включително политическите въпроси, свързани със сигурността и приемането на резолюции по тях.

В рамките на едногодишния мандат като заместник-председател на Съвета на управляващите, българският постоянен представител ще подпомага работата на новоизбрания председател от Аржентина посланик Холгер Федерико Мартинсен в тясна координация със Секретариата на МААЕ и генералния директор на организацията Рафаел Мариано Гроси.

В МААЕ членуват 173 държави.

Основната функция на МААЕ е да спомага за безопасното и мирно използване на ядрените науки и технологии. За целта международната агенция проверява вече съществуващи ядрени съоръжения и наблюдава тяхната експлоатация за мирни цели, осигурява информация и разработва стандарти, с които да се гарантира сигурността на ядрените съоръжения, технологично сътрудничество с науката и подпомага всички области на науката, които се занимават с мирните приложения на ядрените технологии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук