Трима бивши банкери от големия швейцарски кредитор Credit Suisse, сред които и 37-годишната българка Детелина Събева, са били арестувани заради предполагаемата им роля в измамна схема за 2 млрд. долара, свързана с фирми в Мозамбик, съобщава Би Би Си, цитирайки американски правораздавателни органи.

Смята се, че схемата включва заеми за държавни предприятия в Мозамбик. Арестувани са и още двама заподозрени,  включително бившият финансов министър на страната. Самите бивши служители на швейцарската инвестиционна банка бяха арестувани в Лондон в четвъртък, но в последствие са освободени под гаранция, докато САЩ настояват за тяхното екстрадиране.

Според Би Би Си арестуваните лица са Андрю Пиърс, Сурджан Сингх и българската Детелина Събева по обвинителен акт от страна на американския Окръжен съд на Ню Йорк. В обвинителния акт се посочва, че чрез поредица от финансови транзакции между 2013-а и 2016-а година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик. В хода на самите транзакции обвиняемите са измамили инвеститори. Те са създавали морски проекти, използвайки ги, за да събират пари, чрез които да се обогатят, и "умишлено са отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на самите тях, на правителствени служители на Мозамбик и на други лица", гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк.

В специално изявление на банката Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за "заобикаляне на вътрешния ни контрол" чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. "Не е предприето никакво наказателно действие срещу самата Credit Suisse. В обвинителния акт се твърди, че бившите служители са работили, за да осуетят вътрешния контрол на банката, като са действали с мотив за лична печалба и са се опитвали да скрият тези дейности от банката", се допълва в изявлението на швейцарски кредитор, информира БНР. 

Информацията за Детелина Събева е оскъдна. На нейното име излизат данни, че на 25 март 2015 г. е станала директорка на установената в Лондон фирма „Дискавъри кепитъл лимитед“. Заедно с нея са били директори споменатият Андрю Пиърс и германецът Доминик Шултенс (36 г.). Компанията се е саморазпуснала на 6 септември 2016 г. и не е обявила друг персонал, нито някаква дейност.

В началото на ноември 2016-а година "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР са започнали да разследват три големи международни банки относно тяхната роля при продажбата на дълг на Мозамбик за около 2 млрд. долара, откривайки по този начин нова фаза в глобалното разследване на облигационни сделки. Според източниците на финансовия ежедневник, става въпроса за швейцарската Credit Suisse Group AG, руската VTB Group и френската BNP Paribas SA.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ