Морето от жълти и оранжеви велосипеди из публичните места на Сингапур показва колко бързо градът-държава е прегърнал идеята за колела под наем, откакто преди година с тази дейност започнаха да се занимават два китайски оператора - Ofo и Mobike, пише Channel News Asia.

Българският учител по пиано Живко Гиргинов, който живее на острова от девет години, се подразнил от десетките счупени велосипеди, който откривал навсякъде край улици и алеи."Мои приятели веднъж се оплакаха, че има повредени велосипеди навсякъде и, че нищо не може да се направи," казва той."Не аз не се съгласих с това."
32-годишният българин решил да вземе нещата в свои ръце, създавайки екип от съмишленици, с които открива и след това връща изоставените повредени колела на работилниците на съответните фирми оператори.Доброволческата му дейност стартира миналия септември и досега той и хората му са намерили и върнали над 400 велосипеда.

Групата му прави обиколки из определена локация в Сингапур, събира изоставените велосипеди и ги връща в централна част на града. След това Гиргинов наема камион за 150 щатски долара и отнася велосипедите в работилницата на фирмата-собственик.

До този момент той плаща за всичко от джоба си, но разширяването на инициативата може да наложи да се потърсят спонсори.

Трите велосипедни оператора в Сингапур - Ofo, Mobike и местната фирма oBike, оценяват неговата дейност.

"Ние постоянно говорим с Живко за това как да работим заедно, за да създадем една още по-благоприятна среда за велосипеди," казва Шарън Менг, мениджър на Mibike Singapore, добавяйки, че фирмата е дала на Гиргинов неограничен кредит за дейността му.

Според него подобни "социални експерименти" провокират хората да разберат как могат да допринесат за благото на обществото. 

"Някои от приятелите ми твърдят, че усилията ми са глупави," казва той в деня срещу Нова година, който също е посветил на събиране на велосипеди. "Но аз смятам, че всички сме част от това общество и трябва да мислим какво можем да направим."

Превод: БЛИЦ