Български работници, които са заминали да си изкарват прехраната във Франция, не могат да напуснат летище Шарл дьо Гол от вчера сутринта.

Те са кацнали във Франция към 10:00 часа, като трябвало да бъдат посрещнали от местен работодател, с когото имат легален договор.


Българите били около 100 души, като 30 успели да напуснат летището, тъй като техният работодател успял с адвокат да ги освободи от властите.

Други около 60 души обаче и до този момент продължават да са на летището, разказа пред Dnes.bg Сулия Адемова. Сред задържаната група са нейната майка, брат и леля.

Техният работодател не е допуснат от граничните власти до хората, независимо, че имат сключени договори.

"Вчера са ги разпитвали, независимо от мерките за социална дистанция са държани по 10 души на 4 кв. м. Няма столове, пейки, държат ги като животни. Взети са им документите, на повечето и телефоните. Заключени са в сейфове", твърди Адемова.

Тя допълва, че са нощували на самото летище, в нещо като пансион.

"За храна са им дали някаква каша и по една бутилка вода. Всички носят суха храна в случай на нужда, но тя им е била взета. Багажите им са отваряни.

Граничните полицаи са им давали да подписват някакви документи, а представител на Червения кръст им е казал, че могат да се върнат в България при желание с утрешен полет. Защо да се връщат, след като имат подписани договори за селскостопанска работа", пита Адемова.

Тя се е свързала и с Външно министерство, като от там са й казали, че ще се свържат с посланика ни на място.

"Искам само някой да помогне, да не се държат властите там към хората като към животни. Не са крадци, а хора, които са подписали да работят в селското стопанство", завършва Адемова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!