Полицията в близкия до Чикаго град Дес Плейнс издирва от петък 68-годишен мъж, чието състояние го поставя в уязвима позиция, съобщи Daily Herald. Според представители на българската общност изчезналият е свещеникът от българската православна църква в града Св. София отец Грую Цанков, съобщават Бг Войс.

Той е висок около 172 и тежи около 90 килограма. Той е видян за последно в петък около 11 часа местно време на 1511 S. Marshall Dr. в Дес Плейнс допълват от щатската полиция.

Цонков е с бяла коса и е бил бил с черно яке, тъмна блуза, панталони тип „каки“ и черни обувки. Управлявал е бял Mercedes GLS произведен 2017 г., като регистрационният му номер е L848086.


Денят за отец Грую започнал обичайно. Камерите в храма показват, че той е бил там до около 11:10 ч. На записите се вижда как върши обичайните си дейности, влиза в олтара. След това отецът закарва племеника си на летище O’Hare където следите му се губят.

Според мобилният оператор телефонът на отец Грую е изключен в 11:40 ч.
Семейството му е проверило всички местни болници където няма следа от свещеника. Няма данни и за катастрофа с неговата кола.

В понеделник се очаква повече информация от GPS  чипа в автомобила.

Отец Грую е сред радетелите и главни действащи лица при изграждането на новата сграда на българската църква в Дес Плейнс. В нея се помещава и училището към църквата „Света София“. Много са учителите, които започват „американската“ си кариера като преподаватели по роден език именно тук, в църквата. Много са и децата, преминали обучението си по български език в училището.

През 2002 година с откриването на новата сграда по идея на тогавашния координатор на училището и член на църковното настоятелство – госпожа Боянка Иванова – училище „Света София“ , както и училището към църквата „Иван Рилски“ са лицензирирани

През годините двама български президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, много министри от различни правителства, депутати, представители на държавни учреждения и организации при посещенията си в Чикаго идват в църквата и в училището към нея.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ