Като част от операцията срещу проиранските въоръжени групи Израел нанесе въздушни удари по военната база Калсу, собственост на шиитската милиция Хашд ал Шааби.

Базата се намира в провинция Бабил, южно от Багдад, в Ирак. Бомбардировката доведе до експлозии, които предизвикаха масов пожар на боеприпаси в танков хангар и щаба на бронетанковото командване.

Удар срещу IRGC и ирански милиции

По предварителна информация в резултат на нападението са убити най-малко 8 войници на КСИР. Информацията за броя на ранените и общите щети от удара се уточнява.

Въздушните удари бяха насочени срещу военни цели и изиграха ключова роля в настоящите тактически усилия на Израел.

Удар срещу IRGC и ирански милиции

Съобщава се, че иракски войници, полицаи и Сили за народна мобилизация са били във военната база, докато атаката е била извършена срещу ирански милиции.

Източници съобщават, че до 13 американски и израелски дрона са били в небето по време на удара.

Хизбула показа кадри от унищожаването на ключов радар на израелската система за противоракетна отбрана Iron Dome

На 17 април Хизбула показа кадри от унищожаването на израелски радар EL M-2084, ключов компонент от системата за противоракетна отбрана Iron Dome.Този радар бе разположен на територията на военната база Мерон и бе атакуван, както се предполага, с помощта на тежка иранска противотанкова управляема ракета Almas-3. 

EL M-2084 е AESA радар с множество мисии S-обхват, разработен от Israel Aerospace Industries и нейното дъщерно дружество ELTA Systems.

Той играе важна роля в мрежата за дълбока противовъздушна отбрана на Израел и е предназначен основно за откриване и проследяване на цели в системата Iron Dome, която прихваща ракети с малък обсег и артилерийски снаряди - се посочва в изданието Army Recognition.

Както бе отбелязано, стандартната батария Iron Dome включва радар EL M-2084, център за управление на ракети и няколко пускови установки, всяка оборудвана с 20 прихващача, осигуряващи 360-градусово покритие на въздушното пространство.

В същото време EL M-2084 се използва и в други израелски системи за противоракетна отбрана, като David's Sling и Arrow. Радарът се изнася в различни страни, включително Индия и Азербайджан.

ПТРК "Алмас" работи на принципа "стреляй и забрави" и е иранският аналог на израелската ракета "Спайк". Има три модификации: Алмас-1/2/3. По-рано се смяташе, че Almas-3 може да бъде изстрелян само от превозно средство или дрон .


IDF не е потвърдила унищожаването на радара.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук