Сватба в Мейн е свързана със 176 случая на К-19 и смъртта на седем души, които не са присъствали на тържеството, показвайки колко лесно и бързо вирусът може да се разпространи при социални събирания, предават световните осведомителни агенции.

Докато длъжностните лица продължават да настояват за превантивни мерки, като носенето на маски и практикуването на социално дистанциране, за да се запази ниско нивото на заразяване, те също така решително предупреждават срещу големи събирания.

Но американците продължават да се събират, което води до огнища, свързани с редица събития, от Деня на паметта и Четвърти юли до масовия мотосъбор в Стърджис, Южна Дакота.

На сватбата, която се е състояла в Милинокет на 7 август, са присъствали около 65 гости, в нарушение на разрешението за събирания на не повече от 50-души на закрито, съобщиха от Центъра за контрол на заболяванията в Мейн.

Събитието е свързано с огнища, възникнали в старчески дом и затвор, и двете на повече от 150 км от мястото на сватбата, така и сред хора, които са имали само вторичен или третичен контакт с присъстващ.

Сред обитателите на Maplecrest Rehabilitation and Living Center са регистрирани 39 случая, свързани със сватбата и шест от седемте смъртни случая досега, каза директорът на CDC в Мейн д-р Нирав Д. Шах.

„Вирусът се благоприятства от събиранията“, добави Шах. „Не прави разлика между щастливи събития като сватбено тържество или тъжни сбогувания, като погребение.“

Въпреки подобни мрачни предупреждения, около 1500 души се включиха в къщата в Ню Джърси, включена в „Jersey Shore“ на MTV в понеделник вечерта, завършвайки с осем ареста, съобщи полицията на Сийсайд Хайтс.

Събитието е организирано от група влогъри в YouTube, каза полицай Стив Корман, а властите обясняват, че сега се притесняват как ще проследят възможните инфекции сред повече от хиляда души.

Избухват огнища в колежи и университети, причинявайки неприятности на администраторите, работещи за ограничаване на разпространението.
Повече от 50 000 случая на коронавирус са регистрирани в колежи и университети във всички 50 щата.

Позовавайки се на значителен ръст на случаите сред студенти, Университетът на Колорадо в Боулдър ще премине към 14-дневен карантинен период за студенти, живеещи в града, според уебсайта му.

Университетът в Аризона предприема подобна стъпка, призовавайки студентите да останат у дома до края на месеца след голям брой положителни случаи. Университетът съобщи за 261 положителни случая в понеделник.

Двама студенти бяха изключени, а трима временно отстранени в Университета в Мисури заради нарушаване на правилата, които изискват от студентите, които имат положителен тест, да се изолират и да се съобразят със социалното дистанциране.

„Тези студенти умишлено излагат другите на риск и това никога не е приемливо. Няма да позволим на действията на малцина да отнемат възможността за присъствено обучение, за което над 8 000 преподаватели и служители са работили толкова много, за да приемат повече от 30 000 студенти в Университета „, се казва в изявление във вторник.

Въпреки че огнищата, приписвани на коронавируса, не са били документирани широко до пролетта, вирусът може да е циркулирал в Съединените щати още през декември, около месец по-рано, отколкото смятат американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, според изследователи от UCLA.

Проучване, публикувано миналия четвъртък в Journal of Medical Internet Research, установява статистически значимо увеличение на посещенията в клиники и болници от пациенти, които са съобщили за респираторни заболявания още през седмицата на 22 декември.