Германия може да бъде изправена пред индустриално изселване и социален взрив поради непрекъснатото покачване на цените на енергията на фона на намаляване на доставките на газ от Русия, пише Bloomberg.

Цените на горивата в Германия скочиха повече от два пъти само за няколко месеца, а прогнозата за цената на електроенергията за годината скочи до 570 евро за мегават, въпреки че преди две години цената се движеше около 40 евро.

Както се отбелязва в статията, Берлин разчиташе на руски газ за захранване на своите електроцентрали и фабрики, но сега се подготвя за безпрецедентен натиск върху индустрията и бизнеса, тъй като доставките паднаха рязко след налагането на антируските санкции.

Недостигът на енергия допринася за значителен спад в индустриалните показатели на най-мощната икономика в Европейския съюз. През юни химическото производство в Германия се срина с осем процента. Бившият управляващ директор на Goldman Sachs Group Inc. Мартин Девениш каза че, индустрията може да се наложи да намали работната седмица и заплатите на служителите.

„Тук започвам да се изнервям. Назряват предпоставки за социален взрив, а рискът от него е подценен“, смята експертът.
Европа преживява остра енергийна криза, тъй като главният газопровод на Русия, Северен поток, работи само с 20 процента от общия си капацитет.

Освен това на 19 август Газпром обяви, че доставките по тръбопровода ще бъдат преустановени за три дни, от 31 август до 2 септември, поради планов ремонт на единствения работещ газопомпен агрегат.

Проблеми със снабдяването на страните от ЕС възникнаха поради неправилна поддръжка и забавяне на връщането от ремонт на турбините на германската компания Siemens, които бяха използвани в компресорна станция (КС) Портовая за доставка на гориво.

"Газпром" се сблъска със значителни пречки при опитите си да върне един от двигателите от Канада, която наложи санкции на руската компания. Канадските власти издадоха разрешение за износ на блока едва на 10 юли, но не взеха предвид условията на действащия договор и доставиха турбината в Германия, а не в Русия. За по-нататъшното му транспортиране са необходими разрешения от властите на Европейския съюз и Обединеното кралство.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук