Произведена в Русия ракета, наскоро открита от украинските сили, направена през май, предполага, че Русия изчерпва модерните си оръжия и трябва да ускори производството, за да продължи войната, съобщава Bloomberg.

Откриването на ракета с необичайно късна дата на производство се доказва от снимки, анализирани от украинската неправителствена организация StateWatch и Bloomberg News. Това добавя към други доказателства, че руснаците са принудени да изстрелват ракети веднага щом напуснат производствените линии, пише УНИАН.

Отбелязва се, че ракетата, открита през юни в северната част на Сумска област на Украйна, е била изстреляна от реактивната система за залпов изстрел „Торнадо-С“.

"Маркерите на корпуса показват, че снарядът е произведен само преди месец, на 19 май. Според StateWatch партидите обикновено преминават през няколко месеца тестване, преди да бъдат използвани и да се появят на предните линии. Корпусът също показа необичайно близо датата на изтичане на 12 септември тази година, според StateWatch, в още един възможен знак, че руските производители режат ъглите, за да пратят ракети към фронтовата линия.

В допълнение, както отбелязва StateWatch, тъй като устройството не е експлодирало, изследователите са успели да видят дънната му платка и други компоненти, които не отговарят на очакваните стандартни спецификации. Някои части са запоени на ръка, а компонентите са произведени от руски и американски компании.

Bloomberg отбелязва, че макар да не е известно кога Русия е внесла части от намерената ракета, страната е успяла да заобиколи някои американски и европейски санкции чрез внос на забранени технологии чрез посредници в трети страни.

„Използването на нетрадиционни части със сигурност показва, че руснаците трябва да се адаптират към прекъсванията във веригите си за доставки поради санкции и търговски ограничения“, каза експерт.

Въпреки това, способността на Русия да произвежда управляеми ракети й позволява да продължи своите почти ежедневни атаки с голям обсег на украинска територия и е трудно да се направят изводи за въздействието на ситуацията върху войната като цяло.

Служител на западното разузнаване, пожелал анонимност, също предупреди да не се тълкуват твърде много признаци за прибързано сглобяване на снаряда Tornado-S, тъй като подходът на Русия към стандартите не е толкова строг дори и без натиска на войната.

Това заяви представителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат.

Това беше потвърдено и от Андрей Йермак, ръководител на канцеларията на президента, който заяви, че руският БПЛА Lancet съдържа най-малко 19 чуждестранни електронни компонента, по-специално западни. Орлан също съдържа много от тях.

Също така, според западни медии, Руската федерация продължава да получава западни компоненти, които се използват в крилатите ракети Х-101, две модификации на балистичните Искандери и хиперзвуковия Кинжал. В останките на такива боеприпаси се откриват компоненти от американско, швейцарско, японско и немско производство.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук