Руските и китайските хиперзвуковите летателни апарати са „сложна цел” за ПРО на НАТО, съобщи агенция Bloomberg с позоваване на доклад на военните разузнавателни служби на Пентагона. Пред Sputnik военен експерт отбелязал, че хиперзвуковото оръжие превръща ПРО в неефективна система.
„Хиперзвуковите планиращи летателни апарати са маневрени апарати, които летят на свръхзвукова скорост (пет и повече пъти над скоростта на звука) и по-голямата част от полета преминава по-ниско, отколкото средностатистическата ракета” – се казва в доклад на разузнавателния център на ВВС и космическите войски (National Air and Space Intelligence Center) и комитета за военно разузнаване по изучаване на балистичните ракети (Defense Intelligence Ballistic Missile Analysis Committee), с който разполага агенцията.
 

„Съчетанието на висока скорост, маневреност и относително ниски височини ги прави сложна цел за системата за противоракетна отбрана” – се казва в документа.
 
В доклада се прави прогноза, че Русия ще запази най-голяма мощ на ракетните войски със стратегическо предназначение сред чуждите страни, отбелязва агенцията. Освен това службите за военно разузнаване считат, че „Китай, както досега, запазва най-активната и разнообразна програма за развитие на балистичните ракети в света”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ