Светът върви към нов глобален конфликт на пръв поглед. Това може да се превърне в прелюдия към нова световна война, съобщава Bloomberg.

"Някои длъжностни лица и инвеститори предполагат, че мрежа от пресичащи се конфликти, простиращи се от Западна Африка през Украйна до Близкия Изток, може да бъде прелюдия към нов глобален конфликт, този път започващ не с гръм и трясък, а с няколко такива“, пише агенцията.

Докато войната в Украйна навлиза във втората си година, избухна ново въоръжено противопоставяне между Израел и ХАМАС, подхранвайки страховете от разпространение на насилие в региона на Близкия Изток.

Африка на юг от Сахара стана свидетел на поредица от държавни преврати, а Азербайджан наскоро завзе Нагорни Карабах, към който Армения претендираше от десетилетия.

"Всичко това повишава риска замразените конфликти в света да започнат да се разгарят, докато САЩ, Русия, Иран и техните арабски съседи се борят да защитят интересите си, отразявайки съперничеството на великите сили от миналия век“, отбелязва Bloomberg.

Експерти предполагат, че сегашната ситуация носи ехо от периода отпреди Първата световна война, когато съюзи около Германия, Франция, Великобритания и Русия въвлякоха Европа в континентален конфликт. И не отчита намеренията на Китай спрямо Тайван, което потенциално може да провокира конфронтация със САЩ.

"Въпреки че има много стимули за отдръпване от ръба, това, което изглежда като ограничени инциденти, може да има катастрофални последици“, обобщават в статията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук