Геополитическото напрежение между Пекин и Вашингтон има много общо със Студената война между СССР и САЩ. Но този път именно Америка може да е тази, която в крайна сметка да загуби.

Това мнение изрази на страниците на Bloomberg анализаторът, старши сътрудник в института Хувър към Станфордския университет Найл Фъргюсън.

Той прави паралели между посещението на съветския генерален секретар Леонид Брежнев в САЩ през 1973 г. и посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Америка миналата седмица.

Срещата на върха от 1973 г. беше важен етап от така нареченото „разведряване“, което даде на Америка време да се възстанови от геополитическите катастрофи от 60-те и началото на 70-те години, като поражението във войната във Виетнам.

Но посещението на Си миналата седмица, за разлика от това на Брежнев, не донесе никакви значими споразумения, като например договор за намаляване на ядрените оръжия или уреждане на конфликта в Близкия изток.

„Така че срещата на върха остави втората студена война почти там, където я намери. Това беше разведряване. Ако разведряването е предимно за печелене на време, на чия страна е времето във Втората студена война?“ – пита Фъргюсън.

Той заявява, че след няколко десетилетия на бърз икономически растеж Китай отново е започнал да изостава икономически от САЩ. Страната е изправена пред демографска криза и удари тавана на своя икономически модел, базиран на големи инвестиции в основен капитал.

Но Китай вече се е превърнал в основната работилница на света и е в състояние да произвежда всичко необходимо. Например, сега Китай изгражда 46% от световния обем кораби. Големи американски корпорации като Apple са изключително зависими от своите производствени мощности в Китай.

„Междувременно самите Съединени щати, при по-внимателно вглеждане, изглеждат все повече и повече като „късна Съветска Америка.“ Правителството на САЩ емитира 776 милиарда долара дълг на тримесечие, за да финансира бюджетния дефицит, който възлиза на около 7% от БВП – шокиращо число в условия на почти пълна заетост“, отбелязва анализаторът.

Той прави и други паралели с късния СССР. Например съвременните Съединени щати се превърнаха в геронтокрация: настоящият президент е на 81 години, основният му конкурент на президентските избори Доналд Тръмп празнува 77-ия си рожден ден през юни. Средната възраст на сенаторите е 64 години.

Анализаторът също вижда някои прилики между кубинската криза от Студената война и настоящата конфронтация около Тайван.

Фъргюсън предполага, че Китай би могъл да направи същото като Америка някога - вместо директно да нахлуе в острова, да започне негова морска и въздушна блокада. А най-много от блокадата ще пострада Западът, защото той критично зависи от производството на полупроводници, което е концентрирано в Тайван.

„Има два начина да загубите Студена война. Единият е вътрешен колапс. Другият е да започнете да изглеждате като вашия противник“, пише Фъргюсън, посочвайки още една тревожна тенденция, тъй като Китай и Западът, всеки по свои собствени причини, се сближават от различни посоки към една обща точка, където се превръщат в „тоталитарни системи на техно-административното управление“.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук