Генералният директор на културната агенция на ООН (ЮНЕСКО) изрази тревогата и опозицията си срещу страни членове на организацията след приемането на резолюция, отхвърляща историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим, съобщи в. „Таймс ъв Израел“.
Макар Ирина Бокова да не се спира изрично върху резолюцията, тя изрази ясно своята позиция, казвайки, че усилията да бъде отричана историята и мултирелигиозния характер на Йерусалим вреди на ЮНЕСКО.

„Наследството на Йерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града", заяви Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО отбеляза, че "културните и духовни традиции" на всички вероизповедания в Йерусалим "се основават на текстове и референции, познати на всички, които са неделима част от самоличността и историята на народите.“
"Да се отрича, укрива или да бъде изтрита която и да е от еврейските, християнските или мюсюлманските традиции подронва интегритета на мястото и противоречи на причините, които оправдават неговото вписване в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО," каза тя.

"Когато тези разделения се пренасят в ЮНЕСКО, организация, посветена на диалога и мира, те ни пречат да изпълняваме мисията си."
За момента не е ясно дали и какви стъпки възнамерява да предприеме Бокова след своето изявление, коментират авторите на публикацията в „Таймс ъв Израел“.

Резолюцията е одобрена на начален етап, но следващата седмица трябва да бъде утвърдена от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който ще бъде свикан в началото на идната седмица.

В петък Израел уведоми Бокова, че страната прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО заради гласуването, а министърът на образованието Нафтали Бенет каза, че направеното е отричане на историята, което „дава импулс на тероризма“.  Бенет, който е президент на израелската национална комисия за ЮНЕСКО, уточни, че до следващо решение всички срещи с представители на ЮНЕСКО, участието в международни форуми и професионалното сътрудничество са прекратени.

Проекторезолюцията на ЮНЕСКО, организирана и подкрепена от няколко арабски страни, посочва Храмовия хълм и Западната стена само с мюсюлманските си имена и осъжда Израел като "окупационна сила" за различни действия, предприети и на двете места.
Израелците и много евреи по света виждат в този ход като последния пример на антиизраелски пристрастия в ООН, където Израел и неговите съюзници са далеч превъзхождани числено от арабските страни и техните поддръжници.

Премиерът Бенямин Нетаняху определи проекторезолюцията като „абсурдна“, а според президента Реувен Ривлин тя поставя ЮНЕСКО в неловко положение.

В четвъртък в подкрепа на резолюцията гласуваха представители на 24 държави, шест бяха против, а 26 се въздържаха.

Източник: БГНЕС